5opcuracao.reismee.nl

Weetjes

We hebben wat weetjes voor jullie, weetjes die ergens over gaan en weetjes die nergens over gaan...

Maar we denken dat het vast wel leuk is om deze weetjes te weten:

Wink

• We betalen hier met Antilliaanse guldens. 1 Euro is 2 gulden 60 waard (Naf ). Bij Marieke op school hebben ze nog oude rekenmethodes uit Nederland, want daar staan nog sommen met guldens in.
  • Benzine kost hier 1,90 Naf (73 eurocent) per liter
  • Het is hier 's avonds al om 19.00 uur donker.
  • Hier bestaat geen zomer- en wintertijd, dus als bij jullie de wintertijd ingaat, hebben we nog maar 5 uur tijdsverschil.
  • We hebben hier nog geen wesp gezien. (Wel heel veel muggen)
  • Een klein lesje Papiaments: bon dia = goeiedag, ayo = houdoe, masha danki = erg bedankt, hopi = veel, duimstok = duimstok. Het Papiaments zelf is niet te volgen, maar ze gebruiken veel Nederlandse woorden en uitdrukkingen tussendoor. Maar er worden ook veel Engelse woorden gebruikt, strand = beach, mobiel = cell
  • De namen hier zijn niet te onthouden. De voornaam is vaak een combinatie van de namen van vader en moeder (Suremsley, Shartienne, Jurnest, Crishayr) en de achternamen zijn juist weer namen die wij als voornamen gebruiken: Hans, Bart, Riki. Bij Theo in de klas zit dus een Shartienne Hans.
  • Er zijn hier heel veel Chinezen. En die hebben hier geen restaurants, maar Minimarkets en wasserettes.
  • Bij de supermarkten mag je je karretje niet mee naar buiten nemen. Er staan achter de kassa wel allemaal jongens klaar die de boodschappen voor je inpakken en naar de auto brengen. (Daar verwachten ze natuurlijk wel een fooi voor).
  • Bij alle drukke kruispunten staan mensen kranten te verkopen.
  • Eenoranje verkeerslicht betent hier echt: hard doorrijden, anders zit je achterligger tegen je bumper.
  • Volgens een leraar van Thijs zijnmensen in Nederland een beetje vreemd, want die doen geen ijsklontjes in hun cola.
  • Volgens diezelfde leraar hebben de Nederlanders allemaal piepkleine wc's. (Hier hebben ze geen aparte toiletten, maarbijna alle huizen hebben 2 badkamers, met wc)
  • We hebben in ons huis - zoals in de meeste huizen hier - alleen koud water. Overdag is het water redelijk warm, omdat de leidingen op het zand liggen. Maar als je 's morgens om 6 uur onder de douche staat, is het water best fris..

Ten slotte willen we jullie nog even HET TROPISCHE GEVOEL meegeven:

klik op de volgende link:http://www.ephremj.com/ ('onze' eigen Ephrem J, een grote hit hier), zet het volume omhoog, doe je ogen dicht, denk aan witte stranden, wuivende palmen, druk op play en luister.....

marlynn (schrijft ook voor) hanny, robert, marius (maar die ligt al in bed..)

jep. heel interessant!
robert en hanny zijn jaloers (ook al rijden ze op diesel) op jullie benzineprijzen XD en ik ben wel benieuwd hoe snel je dan een boete krijgt ná oranje, want die hebben we hier ook wel op oranje gekregen met de trailer..
en die wc's.. volgens mij vinden alle niet nederlanders dat :p want we hebben het al heeeeeel vaak gehoord!
(maar die van ons is lekker wel gezellig =D)
enneh.. toen ik met drie maanden in curacao was, was ik ''dushi, dushi, dushi...'' :)
heel veel kekerdomse dijkgroetjes,
marlynn, hanny, robert en marius vast ook

Maayke

Nou dat is een heel leerzaam reismeebericht van jullie.

Ik heb toevallig gisterenmiddag, toen ik ziek in bed lag, een Curaçaose film gezien. Dat was erg leuk. Het ging over een meisje, Zulaika, die bij haar Oma logeert omdat haar moeder zich in Nederland wil vestigen en eerst een bestaan wil opbouwen voor Zulaika kan komen. Haar oma heeft een toko en iedereen komt spulletjes bij haar kopen, maar niemand neemt ooit geld mee om te betalen. Zulaika gaat op een dag alle klanten langs om het geld op te halen, maar iedereen zegt dat ze de volgende dag maar terug moet komen. Als haar oma ziek wordt gaat Zulaika op een andere manier voor geld zorgen en ze vult de toko weer met nieuwe spulletjes. Ze maakt een bordje voor haar Oma waarop staat dat de klanten vandaag alleen contant kunnen betalen. Morgen kunnen ze weer op de pof kopen. Iedere dag zet de oma van Zulaika het bordje bij de kassa en zo hoeft ze nooit meer achter haar geld aan.
Het was een leuke film, maar ook zo leuk om het sfeertje een beetje te proefen. De gesproken taal was Papiamento. Het klonk mooi. Het lijkt me geen gemakkelijke taal om te leren.

Vertel nou eens: wie gaan er 's ochtends onder de douche en wie 's avonds?

Groetjes van Otra banda.

Maayke

Hartelijk dank voor de leuke foto's. Ik heb er van genoten. Mijn dag is goed begonnen ... morgen de volgende serie? ;-)

Maayke

Het is nog nacht bij jullie, maar de volgende dag is al begonnen. Zou jullie dag nu ook extra goed begonnen zijn? ;-)